Svårt med kommunikation med jämnåriga

Fråga:

Hej,
min 13 åring med autism och lindrig utvecklingsstörning har svårt med kommunikation med jämnåriga. Vet inte hur han ska föra och fortsätta ett samtal. Ofta mycket ledsen över att inte ha ett normalt liv. Kan få ibland stora utbrott och säger då att han vill inte leva, vill döda sig själv, han hatar sitt jobbiga liv… Kastar omkring saker och skrik som hörs långt ifrån… Vi har svårt att hantera det här beteendet.

Iris svarar:

Kan du förstå att han inte har det smörjmedel som andra har och som är ett känslofält som ger impulser som gör att andra får ideer om vad de ska svara eller göra när någon annan säger eller gör något? Att han inte har det och bara hör orden och svarar på dem om han uppfattar dem men att det inte finns något känslomässigt svar som han kan ge. Han vet inte vad det är och därför kan han inte ’koppla på’ sig med andra och få en ömsesidighet i ett samtal, för honom är det bara information som orden ger och i bästa fall finns det något han kan svara på det, kanske ’ja’ eller ’nej’. Eftersom detta inte leder till det som vi människor mest av allt behöver, Kontakt i oss själva och ömsesidig kontakt med andra så får han utbrott. Det är förtvivlan och smärta och…när han inget känner så skadar han sig själv för att känna och när han inte får till kontakt så vill han bara dö, då hatar han sitt liv, hatar allt som är jobbigt och som han inte kommer undan… nämligen sitt behov av möte och kontakt.

Det finns ingen metod som kan hjälpa honom till det utan det som hjälper är att någon förstår hur han har det och kan ha medkänsla med det, sällskapa med honom i det och tillsammans med honom prova på och leka leka leka med ord och meningar, med reaktioner och uttryck, att spela teater och filosofera, då kan det hända att det bryter igenom något.

Det är när han blir glad i kroppen som impulsflödet möjligen kan dyka upp som en aha-upplevelse i en glimt av känsla.

Det är ett mycket långsiktigt tänkande och lekande för att hans livskvalitet ska öka och det behöver han för det är livsviktigt.

Ställ din egen fråga

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *