Min tonåring drar sig till destruktivitet

Fråga:

Hej Iris

Jag har ett barn som snart fyller 16 år och har lite huvudbry. Hen drar sig till ungdomar i samma ålder och inget vi vuxna gör och erbjuder faller hen i smaken. Helt fine. Men konflikten jag har är att samtliga i hens grupp super, röker hasch/marijuana och drar sig ut till marginalen.

Hen har tappat alla sina intressen och vill bara vara med kompisar. Det
verkar vara det enda som fyller hen med något för tillfället. Skolan hamnar på efterkälken och hen riskerar att få underkänt i vissa ämnen. Vi bor på en ort där droger sprider sig fort och önskar något helt annat för ungdomarna men vet inte vad jag kan erbjuda i stället. Har även småbarn så sena helgnätter är svårt att själv hänga i centrum där det mesta verkar hända.

Jag är orolig att hen skall hamna i missbruk och annat elände.
Hjälp behöver jag.

Iris svarar:

Hej
Mitt svar kommer att vara olika beroende på om det är en pojke eller en flicka eftersom de i den åldern är i en brytningstid där de ofta hamnar i olika typer av svårigheter som är hormonellt könsstyrda.

Om det är någon som är androgyn så blir det också ett något annorlunda svar.

Jag kan svara generellt men tyvärr har du inte så stor nytta av det.

Det en tonåring behöver är att det finns någon  i bakgrunden som bryr sig, som intresserar sig, som det går att ringa till vilken tid på dygnet som helst, som hämtar hen när det behövs och som inte kräver någon anpassning av hen.

I en mening är hen som under sina sex första år i livet, hen behöver ovillkorlig omvård och ovillkorlig kontroll. Det betyder att, vuxen är vuxen utan att belasta tonåringen med sina egna känslor och behov och inte förvänta sig att tonåringen ska klara sig själv. Just att stå till förfogande i stort sett dygnet runt och framförallt på helgkvällar.

I den hormonomställningssituationen så åker tonåringen hiss mellan himmel och helvete och mellan nyfödd och döden och det leder ofta till att de behöver den yttre trygga ovillkorliga omvård som små barn behöver.

Det handlar om allt från några månader till några år, beroende på hur indragna de varit i anpassning till föräldrarna och hur ’snälla, medgörliga och oreflekterade’..de varit… eller… emot det tidigare, genom att vara ’obekväma och trotsiga’.

Om de har varit som sig själva med alla sina sidor och fått utrymme att stöta på livets ofullständigheter, göra fel, och ’slicka sina sår’ och fått förståelse för livets svårigheter, så blir tonåren okomplicerade.

Så är tydligen inte fallet med din tonåring. Hen dras till det destruktiva för att på ett eller annat sätt komma ur sin symbios och anpassning till dig/er som föräldrar.

Den lockelsen blir tydlig också som ett trots emot dess motsats som hen tidigare har varit i.

Du frågar om det finns något som kan locka och då är det troligen något som ni vuxna inte skulle gilla… typ om det är en ’han’ så kan det vara boxning, brottning, kampsport eller live-vikinga-spel eller liknade. Om det är en ’hon’ är det kanske att vara med i någon skönhetstävling, Idol eller Talangjakt eller liknade. Kan också handla om reklam och skönhetsideal.

I båda fallen är det för att att få uppmärksamhet utifrån och en identitet istället för att vara sig själva, att platsa i etablissemanget men dolt bakom detta finns sökandet efter en partner, ett motsatt kön, det är konstitutionellt och visar sig just i sådana stereotyper. Driften skiter i den likställdhet som kulturen skapar, och de unga vill reproducera sig genom att attrahera motsatta könet och det är vad det handlar om när tonåringar dras till gängkultur och droger.

I dessa konflikter inuti, dessa laddningar mellan barn-vuxenvärld, så är skolan så oväsentlig, den är bara något fullständigt meningslöst och går inte att satsa på just då.

Det leder bort från den primära utveckling att från flicka bli kvinna och från pojke att bli man, konstitutionellt.

Nu har du fått de generella svar jag kan ge dig och om du vill ha mer personliga svar som gäller just din hen så får du skriva mera personligt om ditt barn som är på väg att bli ung vuxen, så blir det nyanserat på ett annat sätt.

Vänligen Iris

Ställ din egen fråga

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *