Förebilder för 12-åring

Fråga:

Hej Iris
Jag har en tolvårig dotter som söker förebilder på nätet. Ofta enligt mig väldigt ytliga och osäkra tjejer som värderar alla ytliga attribut som livsavgörande. Shopping, smink och att ”se rätt ut”. Jag tycker jag försöker erbjuda henne alternativ men är ganska svårflörtad. Hur kan jag tänka runt det, jag vill ju inte heller ta bort det som ger henne glädje.
Kram

 

Iris svarar:

Just i den brytningsåldern, när man går ur barntänkandet till tonårstänkande så söker man förebilder.

Om du går på stán med henne och ni tittar på andra människor så kan du fråga vilka hon tycker ser coola ut och vad det är hos dem hon beundrar. Om du engagerar dig och ber henne ge dig ledtrådar så du kan se med hennes ögon så kan det hända att hon tycker att hon har en häftig mamma som bryr sig, och då kan det hända att denna period övergår, efter ett par år, till att hon har en egen stil som hon gillar.

Just detta att man försöker förstå dagens kultur, dagens mode, dagens riktning, kan ofta leda till att man kan prata om vad en personlig karaktär är och den skönhet som kommer inifrån. Det brukar unga bli intresserade av lite senare när de är 15-16 år, då är det ’inne’ att kunna speciella grejer eller ha vetskap om en del som andra inte har och då blir det lätt att tycka om sig själv och då blir man omtyckt av andra.

Jag tror också att du kan prata om kärlek och vad kärlek är, att det inte är en känsla utan att kärleken finns i atmosfären runt oss och att vi kan dra upp den till känsla och att vi inte behöver vara sexuellt attraherade för det utan att det är sensualitet och vänskap som håller längst och ju längre man kan vänta med sexualiteten, desto intressantare blir man för det andra könet, vare sig det gäller flickor eller pojkar, och… att man har hela livet på sig att utforska sexualiteten så man behöver inte ha bråttom.

Hitta ett bra sätt att bejaka det nya, det intressanta och ge dig själv en chans att verkligen upptäcka hur roligt det är att gå in i tonåren.

Fråga mera om du vill.

Ställ din egen fråga

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *