Oro för syster

Fråga:

Jag och mina systrar har föräldrar som missbrukat och varit psykiskt sköra. Finns mycket missbruk och psykisk ohälsa i släkten. Vi har alla passerat medelåldern och det har sett ut att gå bra för oss. Min lillasyster har många år levt som ensamstående mor, läst in en utbildning på högskolan och verkligen tagit hand om sin dotter. När dottern flyttat hemifrån har hon haft ett destruktivt förhållande med en man som hon bröt sig ur. Nu har hon träffat ännu en man som inte är bra. De dricker stora mängder alkohol tillsammans. Han slår henne. Hon lämnar honom och går tillbaka. Detta har hänt ett par gånger och hon vill inte tala om saken med oss som bryr sig. Mest hjärtskärande hur hon avvisar dottern. Vad kan vi som ser på göra?

Iris svarar:

Hej
För det första, tala med dottern och erbjud henne hjälp. Att hon kan vända sig till er, att hon kan komma när hon vill till er och bara få finnas med er få vara så ledsen som hon är och inte behöva förställa sig. Bara vara i er atmosfär och om hon behöver hjälp från mig så ber du henne bara skriva ett litet mejl och att hon vet att det är tillgängligt och ekonomi inget hinder.

Sedan när det gäller din syster så skriv skriv skriv, ös över henne all medkänsla och kärlek du kan. Skicka vanliga roliga vykort med några ord om något minne som ni har tillsammans. Håll kontakten på avstånd och ge henne vinkar om att det går att komma ur det hon är i. Gärna på ett underfundigt sätt som jag vet att du kan. Det går inte att ’rädda’ henne, bara hjälpa henne fram till självhjälp. När hon är beredd att verkligen ändra sitt liv, då först är hon hjälpbar med själva missbruket som hon troligen fastnat i och som säkert har många andra upphängningar än bara alkoholen. Den är ofta sen i missbruket.

Om hon är beredd att vara obrukande missbrukare och vill ha hjälp att bli det så kan jag vara en parallell för henne till att hon går i 12-stegs-programmet, där får hon öva sig i att skifta fokus och praktisera att bygga andra relationer men människor som är i samma situation och det är den mest verksamma möjligheten med bäst prognos som
jag vet.

Fråga gärna vidare om du vill fördjupa dig i hur missbrukets klor gräver sig in och blir en identitet förutom en flykt från verkligheten och ett vårdande av svår ångest.

Kraaaam Iris

Ställ din egen fråga

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *