Min gamla mamma

Fråga:

Hej Iris,

Min mamma är på äldreboende. Hon är nästan blind och även kroppsligt väldigt svag. Hon har ångest och blir lite förvirrad också. Helst ville hon bo hos en av oss  fyra syskon men det går inte eftersom hon behöver mycket vård. Varje gång jag ringer är hon ledsen och uttrycker sitt missnöje. Jag har stor medkänsla för henne och även dåligt samvete.
Mina syskon säger att hon överspela sin situation. Hon får mycket besök, terapier och ”underhållning”. Egentligen var hon hela sitt liv missnöjd och fram för allt arg på oss när vi var barn.
Vad kan jag göra för henne och hjälpa henne adekvat? På höstlovet ska jag ditt ett par dagar och vara mycket med henne.
Tack på förhand

Iris svarar:

Det bästa du kan göra det är att du bestämmer dig för när du har en timme till övers. Att du ringer henne och att du bara låter henne vara lessen, gnälla och klaga, att du ger henne medkänsla för ”jaa, så kan man känna, så är det för dig, jaa, vad allt får man inte stå ut med i detta livet…” och så vidare.

När hon har gnällt i 45 minuter av den timmer så kan du fråga henne om något från din barndom, ”hur var det den gånger när…. vad jag kommer ihåg så…” och sedan låter du henne prata och berätta.

Det som händer då är att hennes kropp blir glad och även om det går över och hon kommer att fortsätta att vara missnöjd så ett litet brott på det, hur litet som helst, ger en stråle av ljus i hennes inre mörker, så… det är det som hjälper henne.

Det är samma om du åker dit på höstlovet. Gå till henne en timme om dagen, låt henne sörja och klaga minst 45 minuter och sedan prata en kvart med henne om något gammalt. Det gör att hon får något i sitt sinne som väcker en massa känslor och det är det som är livskvalitet på ålderns höst. Bara att du är där och att du lyssnar är gott nog, hur kritisk hon än är. Prova det och se om du kan vara nöjd innan du gör det och medan du gör det, så kommer hon att ha nytta av det, och förvänta dig inget resultat.

Lycka till

 

Ställ din egen fråga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *