Grannens barn

Fråga:

Hej, mina grannar, ett ungt par som bor under mig i hyreshus, misshandlar sina barn. Det är fram för allt mamman som skäller på stora pojken. Det finns även två till barn i deras familj.
Vet inte om det är fysiskt misshandel, jag hör bara hur hon hysteriskt skriker och att hon upprepar sig det hon säger många gånger, t.ex.. ”du ska städa, städa, städa, städa…”
Pojken gråter högt. Paret ser ut som en välordnat medelklassfamilj, inga alkisar eller missbrukare.
En gång ringde jag mannens svärfar och bad honom att komma. Jag nämnde att jag tänkte anmäla.
Om jag anmäler, vet de att d är jag, för lägenheten ligger så att jag hör mest.
Jag är rädd att möta dem om jag skulle ha anmält. Eller ska jag inte alls anmäla?
Med vänlig hälsning

Iris svarar:

Du funderar på att göra en bekymringsanmälan för att de inte kan hantera sina känslor i förhållande till barnen.

Min fråga till dig är om du inte kan gå ner och ringa på och fråga om du kan få bjuda upp den äldsta pojken för du tycker att det vore trevligt att lära känna honom. Säg till mamman att du hör att hon skriker på honom och att hon låter desperat och att du gärna vill bistå henne med att umgås med hennes son så att hon kan ta hand om sig själv och småsyskonen under tiden.

Om hon får ett sådant erbjudande så… hur hon än reagerar så kommer hennes hjärta att bli värmt över att du hör och förstår att hon har det jobbigt upp över öronen.

Om du sedan kan göra det någon gång då och då, inte för att hon skriker utan för att du kanske kommer att gilla att umgås med pojken, så gör du honom en mycket god gärning.

Det är så att om barn bara har en enda utanförstående vuxen som bjuder på ett glas saft och en bulle, som får sitta i soffan invirad i en film och se ett barnprogram, så kommer det barnet att ha ett hopp om att godhet finns i världen.

Om du anmäler, vilket du naturligtvis kan göra, så kommer myndigheterna att bli inblandade och det skrämmer barnet eftersom både föräldrar och barn blir rädda för att bli separerade och det… är det värsta som finns för barn. Barn är lierade med sina föräldrar och jätterädda att mista dem så därför, om det finns möjlighet, så bli bekant med sonen istället. Om det inte går så kanske det inte är möjligt med något annat än anmälan.

 

Ställ din egen fråga

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *