Argument på ett svar?

Fråga:

Hej Iris
När och till vem behöver man argumentera eller komma med ”anledningar”? Jag menar såhär: när någon ställer mig en fråga om jag ex kan följa med till Portugal på en semesterresa, räcker det då att säga, nej tack.
Gäller det samma sak när ex ett barn frågar efter en glass?

Iris svarar:

Det naturliga för oss som människor är att vi vill säga ja till allt som är möjligt, allt vad vi kan säga ja till som är konstruktivt, men… ibland så går det inte att säga ja av olika anledningar och det är då det blir svårt ibland. Att man vill säga ja men inte kan, att det inte går.

Om det är så att någon frågar dig om du vill följa med till Portugal och du känner ett ’jaaaaa’ inom dig så börjar en argumentation med dig själv, ”varför kan jag inte det, jag skulle ju så gärna vilja? Jag har inte råd, jag är rädd för att flyga, jag får troligen inte ledigt från jobbet” alla de argument som du får är för att lindra besvikelsen över att du inte kan följa med fast du egentligen vill det.

I det andra fallet är det en annan sak. Då är det ett barn som önskar få en glass. Det naturliga är att vi gärna vill ge eftersom det är en gåva att någon frågar just dig och vill ha en glass av just dig så… om du av någon anledning inte vill ge barnet en glass, barnet kanske har diabetes, eller det ska äta mat snart och att det inte är lämpligt att det äter glass just nu, så får du, i djupet, mot din vilja säga nej och då kommer en impuls att ange en anledning, även om det i grunden inte behövs.

Ställ din egen fråga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *