Diagnoser

Fråga:

Hej
På vilket sätt är det bra att sätta diagnoser (typ ADHD, Asberger, Tourette, Autism mm.) på människor?
Finns det ”fällor” med att göra det? Jag menar ingen vill väl ha en diagnosrock på sig, eller?

Iris svarar:

Diagnoser är på samma sätt som ett betyg, de är till för att man ska kunna bedöma någon särskild egenskap hos en person. Det har gått en del troll i det, som om man har löst problemet genom att ställe en diagnos. Det man har löst är just att kunna få en person i ett fack så att man kan göra behandlig enligt prognosen istället för att se varje unik människa som en person som behöver en unik hjälp.

I USA är det så att försäkringsbolagen kräver en diagnos för att betala ut pengar och därför har man bla. Gjort missbruk till sjukdomar så att man kan ställa diagnoser och på så sätt få ut ersättning. Så är det också med kommunikativa funktionshinder, tex autism, aspbergers syndrom, ADHD osv. Ingen som inte har en diagnos får hjälp, varken i skolan eller senare i livet så därför är man benägen att ställa diagnos.

Sedan har du helt rätt, ingen mår bättre av att ha en diagnos. Det kan kännas som en lättnad till att börja med, att man förstår att det är något i ens konstitution som gör att man har de problem man har men… och att man är berättigad till ersättning men efter ett tag så känns det förnedrande och blir en belastning, en hämning och begränsning, att man får en identitet pga diagnosen istället för att vara sig själv som unikt sig själv med de egenheter man har och fungera så bra som det går. Man utsätts också för mycket genom att omgivningen och behandlingen utgår från att personenen ska ’normaliseras’ för att inte avvika som hoan gör. Det går oftast inte som tur är, men det blir obehagligt att ’hjärntvättas’ på det sättet.

Den dagen där alla avvikelser ses som en gåva till de ’normalstörda’ människorna och att det finns mycket att lära som man inte kan lära om man inte träffar på människor med funktionshinder för det tvingar fram ett annat och nytt tänkande som berikar, både den som har hindret och de som är den personens ’förlängda’ armar. Det finns så mycket intressant att säga om detta och lära så sök gärna vidare.

 

Ställ din egen fråga

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *