Negativa tankebanor

Fråga:

Hej Iris, jag hamnar ibland i oerhört negativa tankebanor om mig själv, det blir som en spiral nedåt. Jag kan komma på för en stund att detta är inga bra tankar men sedan är jag där igen och de negativa tankarna fortsätter och det känns bara sämre och sämre. Hur kan jag tänka eller göra för att stoppa när jag befinner mig i detta och hur kan jag komma loss så det blir bättre?

Iris svarar:

Hej.

På det sätt vi lever och tänker så är det ofta så att vi tror att livet kan vara perfekt och när det inte är det så tror vi att vi själva är dåliga. Så är det inte. Livet är ofullständigt och det är det för att annars skulle det inte finnas rörelse, och utan rörelse inget liv och ofullständigheten gör att livet är bra nog när det inte är hotat av döden just nu. Sååå Om du sätter dig ner, tittar dig omkring, upptäcker att ”just nu, precis i detta ögonblick, kan jag se att det är lungt, inget hotar mitt liv, okej…. puh…. då kan jag ta tid på mig och bara vara. Flyta omkring inuti en liten stund, känna på hur det är att vara… att livet är livets egen mening och det ger livet dess värde, lugnt… vänta… så kan du få för dig vad som är nödvändigt för tillfället och göra det. Eller, om inget är nödvändigt, hitta på något du ändå vill göra och göra det.”

Om du gör om detta igen och igen och igen…. så mycket och så ofta du kan när du hamnar i dessa negativa tankebanor så har du en möjlighet att vända det tidigare än vad det vänder självt nu.
Skälen till att du hamnar i det kan vara helt olika, det kan vara att du blir rädd för något och att du inte känner det, det tar sig uttryck i detta rädslosystem som du beskriver, det kan vara längtan efter ett möte med någon? det kan vara saknad efter någon du misst? Det finns grund, men…. vi lever ofta inte här och nu och är närvarande i det, utan vi är ofta i det som ska hända efter nu, och ibland så vägrar kroppen att vara med på det och då alstras sådana tillstånd som du beskriver.

Ställ din egen fråga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *