Lekfullheten är borta

Fråga:

Hej, jag kände mig mer lekfull när jag var yngre och gladare. Jag tycker livet har blivit mer inrutat och det finns väldigt många upprepningar och rutiner i mitt liv. det verkar som att många har det så här. Hur kan man göra för att ha ett mer lekfullt liv som gör att man känner sig mer levande och glad?

Iris svarar:

Hej. Du har ett problem som du delar med många och det beror på att vi, i den civilisation vi lever i, tror att livet är att lyckas, att göra karriär, att bli rik, att få det bekvämt och att äga mycket för då blir man rik och lycklig. Vi lever ofta i ett ’sedan’, sen när vi gått ur skolan…då…, sen när vi gift och och fått barn… då…, sen när vi byggt vårt hus… då…., osv. Problemet är att lyckan inte kommer som i sagans värld, att man får prinsen och halva kungariket och lever lycklig i resten av sitt liv.

Om du leker med tanken på att livet är livets mening och att du lever. Om du vågar glädja dig åt det och se att det går dig alla möjligheter du kan komma på. Om du då tänker… ”vad är nödvändigt idag? Här och nu? Och… om du tänker att det ska du göra… så, lek med tanken på hur du kan göra om det till ditt och känna i kroppen att den blir glad av att göra saker”… och så gör du det och då får du en annan upplevelse än att det är något du måste och som du tvingar dig till att göra. När något inte är nödvändigt utan lyx, allt du har som du inte behöver men som du gärna vill ha, om du ser att det är lyx och att det är grejer som du valt och som bara när nödvändiga för att du har valt dem så du vet att det är fritt att göra dig av med dem om du inte tycker de är roliga längre, inte intresserar dig, att du inte kan leka med dem här och nu, så… då blir de bara betungande och då är det bättre att ägna dig åt något annat.

Börja med det och hör av dig igen när du kör fast på nytt.

Lycka till

Ställ din egen fråga

2 svar

 1. Johan w skriver:

  Oj, så många år det tog innan jag fattade vad ”gör om det till ditt!” betyder.

  • Iris skriver:

   Iris svarar
   Så bra att du vet vad det är att göra om till ditt och att det handlar om det som finns när inget annat finns, att det är du själv som finns i dig själv som dig själv och att det är en konstitution och ingenting som du väljer.
   Livet består av två delar, det som är nödvändigt för att överleva och resten är lyx och lek. Det går även att leka med det nödvändiga när man inte är i livsfara för då klickar autopiloten in och styr mot överlevnad och då är huvudet inte inkopplat.
   Så… när du har din rikedom i huvudet så att du kan tjäna de få slantar du behöver för att överleva så kan du ägna resten av tiden åt att leka. Se vad lägsta folkpensionen är så vet du vad du behöver och vill du sedan ha lyx utöver det så får du rådbråka dig själv med vad du kan göra för att tjäna extra, eller… leva på glädjen i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *