Invandringen

Fråga:

Hej
Jag har tänkt på det här med den invandringen som sker nu till Sverige. Skulle det inte vara fint med öppna gränser till andra länder. Jag tänker att man vill väl bo där det känns rätt och gör det inte det då kan man väl flytta runt. Jag tänker själv att jag vill bo kvar i mitt födelseland. Jag förstår att personal på kommuner, gränspersonal, poliser osv får mycket att göra och att det finns brister när det nu exploderat av invandrare. Det känns ju inte heller rätt att de skall bli ”en andra klassens innevånare” så att segregeringen blir allt större mellan människor.

Är vi svenska ”mogna” för fler människor? Spelar det någon roll vilken världsbild och vilken religion de som kommer har? Vad tycker du i dessa stora frågor?

Iris svarar:

Vi har ett land som har en stor fysisk yta där vi bara är 9 miljoner. På samma yta i tex Egypten bor det 40 miljoner människor så…. det beror på hur stort lyxutrymme vi vill låta begränsa den ytan för att kunna leva långt över våra medmänniskor… det är det som avgör vår inställning när det gäller att ta emot människor som blivit utsatta för krig och umbärande som de själva inte råder över och som vill sina barns framtidsbästa precis som vi.

Det handlar inte om invandring eftersom det är människor som flyr för sina liv och sina barns framtid till något som det finns ett hopp i, att komma till ett land som inte är sönderbombat och där det inte finns minsta form av rättssäkerhet. När man tänker flyktingar istället för invandrare, så blir det en helt annan sak, då vet man att det handlar om människor i kris. Invandring är ofta äventyr och inte en flykt på liv och död.

Om vi tänker att det här är en massa människor med massor av resurser och att vi tillsammans med dem skulle kunna hitta lösningar, inte passivt åt dem utan med dem, då skulle läget vara ett annat. Vi, alla vi som gått i skola och lärt någonting, vi har en rikedom inom oss och alla de som kommer har också den rikedomen inom sig och den kan användas.

Tex, om vi skulle ha uppblåsbara tält, stora som idrottshallar och ha toaletter ungefär som på en camping och också kök på samma sätt. Om vi har någon som kan tolka och kan förklara för dessa människor att, ’nu har ni kommit hit och nu har vi att ta vara på varandra och oss själva och hitta olika sätt att överleva, inte på svenska villkor utan på basnivå och sedan får vi se hur vi kommer att berika detta land som heter Sverige med alla de ingredienser som dessa personer bidar med.

I Sverige föds för få barn och ökningen är bara med de flykting- och invandringsbarn som har kommit till de senaste tio åren. Landet dör ut med alla oss åldringar som går på gravens rand och som lämnar efter oss 1,8 barn per par och det fyller inte kvoten av ens balans.

Du säger så fint att du vill bo kvar i ditt fadensland och det vill alla flyktingar också om det skulle vara möjligt. Nu är det inte det och nu är det så illa att de kanske aldrig kommer tillbaka dit, och deras barn blir förankrade här. De kommer att lära sig hur vår kultur fungerar, både agrart och socialt, och det kommer att göra att de är främmande, både i sin gamla kultur och i denna nya. Hur kan vi då, på bästa sätt, lyckas låta dessa människor få det utrymme som gör att Sverige kommer att blomma?

Kanske byområden med kolonilotter så de får chans att lära sig att odla i svensk jord och få de växter de själva tycker om. Kanske utveckla sina konsthantverk och andra unika kunskaper som de har från sin hemplats. Kanske visa oss hur man lever på överlevnadsnivå och är nöjd och glad i att kunna klara sig själva i relation till andra som också för sin kamp för att överleva och ge sina gamla och barn en hygglig livskvalitet och en rikedom i relationer.

Detta är senare, efter tiden i dessa uppblåsta tält som stora arenor som de behöver stanna i och ta den första fråmligngsvågen inom sig själva i, och i gott sällskap av alla andra som också kommer.

Tänk om all odlingsmark blir vårdad och inte som nu, blir skogsplantager. Tänk om det återigen betar djur och att det finns storfamiljsjordbruk som har av alla sorters djur och därmed självhushåll. Tänk att fäbodar upprättas igen där djuren går på skogen sommartid för att man ska kunna odla säd och annan föda på åkrarna istället för att det är betesmark då.

Jaa, detta är att återupprätta några gamla funktioner och det finns flera hundra till, så konsten är bara att engagera oss, alla gamla bondbarn som nu är i 70-årsåldern och ta vara på all vår förtrogenhetskunskap och låta den gå vidare till de som vill detta.

Dessutom så har dessa länder där dessa flyktingar kommer ifrån en gammal kultiverad sjuk- och hälsovårdstradition som är över tusen år gamla kultiverad förtrogenhetskunskap medan Sverige var på åderlåtning och blodigelstadiet och all annan gammal skrock. Varför inte lära och förstå detta av dem? Till nytta för alla gamla och sjuka och få livskvalitet i friskvård istället för att göra allt till sjukt och sjukvård?

Sveriges styrka är en fungerade byråkrati, rättsväsen och rättssäkerhet, det kan vi vårda om och få det att omfatta dessa människor som kommer så att den yttre tryggheten finns som gör att vi kan vara i den inre trygghet som är nödvändig för nöjdheten inifrån. Jag gissar att människor som har haft det så svårt som de har haft det, kommer till det läget lättare än vi som nästan alltid har något att vara missnöjda över som gör att vi blir missnöjda på djupet fast det inte behövs när vårt liv inte är hotat.

Detta är ett litet axplock av allt som går att säga i denna fråga, men reagera gärna med flera frågor så ska jag utveckla allt jag kan.

Religion och världsbild är underordnad eftersom det beror på var dessa människor flyr ifrån och det är sådant som kan ändra sig, och gör det när man kommer till rättssäkerheten i Sverige.

 

 

Ställ din egen fråga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *